Trainster Trudy


Katten

Nadat mijn man en ik in 2002 met ons laatste nest kittens de nodige problemen hadden gehad, besloten we dat het genoeg was en hebben er na 10 jaar fokken van katten definitief een punt achter gezet. Het enig nog in leven gebleven kitten van ons laatste nest hielden we zelf en noemden haar Tiramisu, als ons toetje na de maaltijd.

De Eurasiër teef Lana
Lana © TS

Maar wat dan?

Nadat we besloten hadden om te showen en te fokken met onze katten, was er toch wel een soort van leegte ontstaan en begon ik begon na te denken over het hebben van een hond. Alhoewel dit natuurlijk wel even wat anders is dan het hebben van één of meer katten, zou het hebben van een hond ook wel voordeel opleveren om de nodige portie beweging te hebben. Mijn man moest ik wel overhalen, want die wist maar al te goed dat een hond veel meer werk met zich mee zou brengen en dat het meer een handenbinder is dan een kat.

Onze eerste hond

Na de nodige overredingskracht te hebben ingezet, kwam in 2003 onze Eurasiër teef Lana in huis. We hadden vantevoren al besloten dat ik natuurlijk met Lana naar een hondenschool zou gaan. Doordat bij onze dierenarts aan het prikbord een visitekaartje van Hondenschool Canetrain hing, zijn we, voordat we Lana al hadden, er eerst gaan kijken en de gemoedelijke maar toch serieuze aanpak stond ons op deze school wel aan.

Meer....

Naar de hondenschool

Met Lana heb ik de pupcursus en vervolgens de gedrag- en gehoorzaamheidscursussen A en B gevolgd. Nadat zij diploma B heeft gehaald, ben ik met haar gestopt, omdat ze precies deed wat we graag willen zien. Ook was ze traag in de uitvoering van de oefeningen, maar dit bleek later het gevolg te zijn van een langzaam werkende schildklier.

Onze tweede hond

Gelukkig kon ik toch weer gaan trainen, want in 2006 kwam onze Eurasiër reu Falko in huis. Met Falko ben ik niet verder gekomen dan met het diploma "gedrag en gehoorzaamheid A", want Falko gedroeg zich in zijn pubertijd wel heel erg "mannelijk" en dit gaf toch in zijn groep wel wat strubbelingen, die ik niet verder wilde laten escaleren en ben dus met hem gestopt en heb later, toen ik al zelf les gaf, alsnog een cursus met hem gedaan, die wel resulteerde in het behalen van het diploma.

Ja wat dan?

Op een gegeven moment besefte ik dat ik ooit ook met Falko klaar zou zijn en ja wat dan? Ik bedacht mij dat ik ook wel wilde proberen om les te gaan geven en heb het idee direct bij de eigenaar van de hondenschool geopperd, die enthousiast reageerde.
Zodoende ben ik in november 2008 op de Martin Gaus Academie met de opleiding "kynologisch instructeur" begonnen, die ik februari 2012 heb afgerond en waardoor ik mijzelf nu kynologisch instructeur mag noemen.

Alleen kynologisch instructeur zijn is niet genoeg

Als je jezelf kynologisch instructeur mag noemen, betekent dit niet dat je dan alleen kunt volstaan met lesgeven. Je zult moeten zorgen dat je bij blijft en zul je je moeten verdiepen in allerlei verschillende inzichten op hondengebied. Dit kun je doen door veel boeken te lezen, workshop en andere cursussen te volgen. Na de opleiding van kynologisch instructeur heb ik de cursussen "pupspecialisatie van Peter Beekman en Rudi de Meester" gevolgd, een speciale cursus met Falko, die speciaal was gericht op het aanleren van zelfbeheersing en het eerste deel van een workshop waarbij de oefening dient als hulpmiddel die de hondeneigenaar kan gebruiken om zijn hond iets aan te leren.

Mijn doel

Door het al een tijdje lesgeven ben ik er achtergekomen dat het inderdaad erg belangrijk is om te kijken welke combinatie van eigenaar en hond je voor je hebt en dat je daarop als instructeur kunt en moet anticiperen. Mijn doel is dan ook hier steeds beter in te willen worden en lering te trekken uit de reacties van mijn cursisten.

Hoewel er de uiterste zorg is besteed aan de inhoud op deze website van Hondenschool Canetrain Zwartewaal, hierna te noemen: "Canetrain" aanvaardt Canetrain geen aansprakelijkheid voor onvolledigheid of onjuistheid, noch voor de gevolgen daarvan. Zowel de op deze website opgenomen informatie is uitsluitend bestemd voor de uitoefening van Canetrain. Het is verboden zonder toestemming van Canetrain informatie van de website - anders dan in de uitoefening van Canetrain als hondenschool - aan derden ter beschikking te stellen of anderszins te (doen) exploiteren.